Home » D:News » Drepturile copiilor în România nu sunt nici pe departe unde ar trebui să fie, atrage atenția Organizația Salvați Copiii

Drepturile copiilor în România nu sunt nici pe departe unde ar trebui să fie, atrage atenția Organizația Salvați Copiii

Drepturile copiilor în România nu sunt nici pe departe unde ar trebui să fie, atrage atenția Organizația Salvați Copiii
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 02.10.2024

Un copil român din cinci de vârstă școlară nu frecventează școala, în timp ce unul din 5 copii nu reușește să finalizeze învățământul obligatoriu la timp, arată Organizația Salvați Copiii.

La 100 de ani de la adoptarea internațională a Declarației de la Geneva privind Drepturile Copilului, Organizația Salvați Copiii România dă voce grijilor copiilor vulnerabilizați de sărăcie, război sau risc climatic din întreaga lume.

Declarația, redactată de Eglantyne Jebb, fondatoarea Organizației Salvați Copiii, a stipulat că fiecare copil are drepturi fundamentale la viață, dezvoltare, asistență, ajutor și protecție. Însă, în ciuda progreselor realizate în ultimul secol, astăzi drepturile copiilor sunt erodate și inegalitatea crește.

Salvați Copiii a adus împreună copii din Indonezia, Siria și Ucraina

Pentru a marca centenarul Drepturilor Copilului, Salvați Copiii a adus împreună copii din Indonezia, Siria și Ucraina pentru a produce o serie unică și creativă de fotografii, care reflectă identitatea lor, drepturile și speranțele pentru viitor.

Lucrând cu fotografi premiați, Ulet Ifansasti (Indonezia), Kate Stanworth (Siria) și Oksana Parafeniuk (Ucraina), copiii au fost invitați să creeze un colaj foto și să scrie o poezie în care să exprime cine sunt, ce contează pentru ei și cum percep drepturile pe care le au. Ei au combinat portretul lor cu obiecte precum frunze, scoici, hârtie ruptă, agrafe de hârtie și fragmente de text, creând o colecție care sărbătorește optimismul lor față de viitor și evidențiază ce este în pericol dacă progresul în privința drepturilor lor stagnează.

1 miliard de copii la nivel global trăiesc în sărăcie extremă

Un miliard de copii la nivel global trăiesc în sărăcie extremă, se confruntă cu foame acută, inegalitate și discriminare. Un copil din șase crește în conflict, pierzându-și casa, persoanele dragi și, în multe cazuri, viața. Aproape fiecare copil din lume este afectat de cel puțin un pericol climatic, deși copiii sunt cei mai puțin responsabili pentru criza climatică.

În Sumba, Indonezia, Elin, în vârstă de 15 ani, este pasionată de protejarea oceanului, dar își face griji cu privire la impactul schimbărilor climatice. A colectat nisip și scoici în timp ce înota și le-a alipit portretului său. „În această lume arzătoare, am dreptul să fiu fericită. Am dreptul să respir aer curat. Am dreptul să am acces la apă curată,” a scris ea în poezia sa.

Anjar, în vârstă de 18 ani, a fost susținut prin programul i2Change al Salvați Copiii pentru a aborda lipsa de acces la apă curată în satul prietenului său, Sandi. Împreună, au proiectat un nou puț care a adus apă curentă în sat, pentru prima dată. Anjar este îngrijorat de impactul defrișărilor și și-a folosit arta pentru a se portretiza ca un războinic care protejează copacii și solul pe care le iubește. „Trebuie să învățăm și să ne protejăm natura, astfel încât să nu fie distrusă,” a spus el.

Cea mai mare tabără pentru refugiați sirieni din lume

La nivel global, numărul copiilor afectați de război s-a dublat din anii ’90. Marcus, în vârstă de opt ani, încearcă să-și reconstruiască viața, după ce el și mama lui au fugit când războiul a izbucnit în Ucraina. „Am mulți prieteni acasă, în Odessa, dar nu am mulți aici,” a spus el. I-a luat luni întregi să se adapteze la noua școală, dar acum, în România, cu sprijinul centrului Salvați Copiii, se simte mai în largul său. Portretul său arată visele mari pentru viitor și cât de mult înseamnă pentru el țara natală și școala. „Vreau să fiu căpitan, pentru că mi-ar plăcea să călătoresc în toată lumea,” a spus el.

Shehab, în vârstă de 16 ani, trăiește în Za’atari, Iordania, cea mai mare tabără pentru refugiați sirieni din lume și și-a găsit forța interioară în cadrul clubului local de autoapărare. S-a născut cu un handicap și a suferit din cauza hărțuirii, ceea ce a determinat-o să părăsească școala. La Centrul de Împuternicire a Adolescentelor, coordonat de Salvați Copiii și UNFPA Iordania, învață autoapărare, precum și artă și yoga.

România rămâne în topul mortalității infantile

Portretul său arată cât de important este pentru ea să aibă dreptul la educație și protecție. „Eram distrusă înainte să vin la centru, acum am mai multă stimă de sine și încredere,” a spus ea. „Când am venit aici, am învățat ce sunt drepturile copilului și am început să le vorbesc despre ele și altor copii și celor mai tineri. E un sentiment foarte plăcut pentru că simțeam că fac ceva pentru societate, că schimb ceva. Mă simțeam ca un lider pentru acei copii.”

Salvați Copiii susține copiii din întreaga lume, oferind spații sigure pentru cei ale căror vieți sunt devastate de conflicte, îmbunătățind accesul lor la educație și sănătate și amplificând vocile copiilor care se opun căsătoriei forțate și care militează pentru un viitor mai verde și mai echitabil.

Annabel Fenn, Șefa Diviziei de Climă și Inegalitate de la Salvați Copiii, a declarat: „A susține drepturile copiilor reprezintă istoria, prezentul și viitorul nostru. Munca noastră de a sprijini copiii să-și revendice drepturile este la fel de urgentă și relevantă astăzi, ca acum 100 de ani. Le susținem drepturile și o facem împreună cu ei atunci când lumea eșuează în îndeplinirea obligațiilor pe care le are față de ei și le ducem vocea mai departe când cer o viață și un viitor mai bun.

Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România: „La un secol de la primele eforturi de a proteja drepturile copiilor, ne confruntăm cu o realitate dureroasă în România: aproape jumătate dintre copiii noștri trăiesc în sărăcie și riscă excluziunea socială și nu se bucură de educație de calitate. Este o situație inacceptabilă care necesită o evaluare onestă a modului în care autoritățile au înțeles de-a lungul timpului să respecte drepturile copilului. Ar trebui să pornim de la principiul fundamental că fiecare copil merită șansa de a-și atinge potențialul maxim, indiferent de circumstanțele în care s-a născut”.

Inechitatea este prezentă în viața copiilor români încă de la naștere: România rămâne în topul mortalității infantile, peste media din UE, aproape jumătate dintre nașterile la mamele sub 15 ani din Europa sunt înregistrate în țara noastră, una dintre cauzele majore ale acestei stări de fapt fiind sărăcia. România continuă să dețină o poziție nedorită în topul țărilor europene cu cele mai ridicate niveluri ale mortalității infantile, cu o rată de 5,7 la mie (în anul 2022), peste media Uniunii Europene de acum 20 de ani.

Aproape doi din 5 copii români cresc în risc de sărăcie sau de excluziune socială. Îngrijorător rămâne faptul că, deși cei mai mulți dintre copii (65%) pot recunoaște un abuz, doar 1 din 3 se află în situația de a ști cui să ceară ajutorul și de a avea și încredere în acea persoană sau instituție de referință. Jumătate dintre elevii din școlile din România declară că sunt victime ale bullying-ului în mod constant. Procentul elevilor care spun că au fost victime ale bullying-ului a crescut de la 29% în 2016 la 49% în 2022, conform studiului Salvați Copiii. Iar unu din cinci copii români nu ajunge să finalizeze școala la timp, România fiind statul membru al UE cu cel mai scăzut nivel de participare în educație la vârsta finalizării învățământului obligatoriu (78,1%).

În ultimii 10 ani, arată datele Salvați Copiii România, procentul copiilor care admit că știu cui să ceară ajutorul într-o situație de risc a rămas constant în cazul exploatării prin muncă sau al producerii de materiale cu conținut sexual, dar a scăzut în cazul abuzului fizic (cu 4.7 puncte procentuale) și în cazul abuzului sexual (cu 3.4 puncte procentuale).

Peste jumătate dintre copiii români (55,1%) își doresc să plece din țară și să se stabilească peste granițe, în vreme ce o treime dintre aceștia și-ar dori să-și continue studiile în străinătate. Printre principalele motive care i-ar determina să emigreze se numără oportunitățile legate de educație (26,3%) și nemulțumirea sau neîncrederea față de condițiile de viață din România (21,9%), arată datele unei anchete sociologice derulate de Organizația Salvați Copiii România. Sentimentul de neîncredere că lucrurile se pot îmbunătăți este relevant și atunci când copiii admit că, în fața unei situații de abuz, doar puțin peste o treime se află în situația de a ști cui să ceară ajutorul și de a avea și încredere în acea persoană sau instituție de referință.

Andrei are 8 ani. Locuiește cu tatăl și cei trei frați într-o cameră închiriată la periferia orașului. Tatăl este muncitor zilier și adesea nu găsește de lucru, astfel că familia se bazează în mare parte pe ajutorul social oferit de stat. Andrei și sora lui mai mică, Maria (5 ani), nu au avut șansa să meargă la grădiniță din cauza lipsurilor materiale și a situației instabile a familiei. Tatăl a auzit de programul Salvați Copiii din cartierul lor prin intermediul vecinilor, ai căror copii au beneficiat de sprijinul organizației în trecut. În timpul unei vizite în comunitate, tatăl i-a abordat pe cei de la Salvați Copiii, rugându-ni să-i includă pe Andrei și Maria în programele lor. În urma evaluării situației familiei, Andrei a fost integrat în sistemul școlar, în clasa pregătitoare la școala din cartier, beneficiind în continuare de sprijinul Salvați Copiii prin programul Școală după Școală. Iar Maria a fost unul dintre copiii care au beneficiat de programul de grădiniță estivală.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Confruntări între poliție și membrii unei secte în Guatemala
Confruntări între poliție și membrii unei secte în Guatemala
Cum va fi vremea de Revelion? Meteorologii au anunțat prognoza pentru ianuarie 2025
Cum va fi vremea de Revelion? Meteorologii au anunțat prognoza pentru ianuarie 2025
Intrigi și orgolii politice în vremuri de război. „Cartierul Corpului II de armată, transformat într-un adevărat club politic de partid şi mai ales într-un cuib de intrigi”
Intrigi și orgolii politice în vremuri de război. „Cartierul Corpului II de armată, transformat într-un adevărat ...
Fizicienii au găsit dovezi pentru „timpul negativ”
Fizicienii au găsit dovezi pentru „timpul negativ”
SPECIAL. Selly, TOTUL despre Buzz House, relația cu Smără și cel mai frumos cadou
SPECIAL. Selly, TOTUL despre Buzz House, relația cu Smără și cel mai frumos cadou
Astronomii din Galați au descoperit o nouă stea variabilă! Ce nume a primit?
Astronomii din Galați au descoperit o nouă stea variabilă! Ce nume a primit?
Cercetătorii sunt surprinși de faptul că veverițele au început să mănânce carne
Cercetătorii sunt surprinși de faptul că veverițele au început să mănânce carne
Cum s-a ferit un general român de holera din Bulgaria în anul 1913: A dat ordin să fie construite niște clădiri pe piloni „ca în Veneția, ca să nu-l ajungă microbii”
Cum s-a ferit un general român de holera din Bulgaria în anul 1913: A dat ordin să fie construite niște clădiri pe piloni ...
În mod surprinzător, vâscul are un efect vindecător foarte puternic
În mod surprinzător, vâscul are un efect vindecător foarte puternic
Incertitudinea face parte din condiția umană –  Cum putem învăța să trăim cu ea?
Incertitudinea face parte din condiția umană – Cum putem învăța să trăim cu ea?
5 sfaturi care te ajută să bei responsabil de Crăciun și Anul Nou
5 sfaturi care te ajută să bei responsabil de Crăciun și Anul Nou
Testul HPV, „strategia de screening preferată” pentru cancerul de col uterin
Testul HPV, „strategia de screening preferată” pentru cancerul de col uterin
Test de cultură generală. Când a avut loc primul Crăciun?
Test de cultură generală. Când a avut loc primul Crăciun?
Descoperă locuri inedite pentru călătoriile tale: Aventuri din lumea largă (P)
Descoperă locuri inedite pentru călătoriile tale: Aventuri din lumea largă (P)
Cum a reușit Pipera să devină cel mai atractiv cartier din zona București-Ilfov? (P)
Cum a reușit Pipera să devină cel mai atractiv cartier din zona București-Ilfov? (P)
Transformările digitale şi viitorul marketingului (P)
Transformările digitale şi viitorul marketingului (P)
Scolioza și hernia de disc, afecțiuni ale coloanei vertebrale care pot fi tratate (P)
Scolioza și hernia de disc, afecțiuni ale coloanei vertebrale care pot fi tratate (P)
NASA, pregătită să scrie istorie în Ajun de Crăciun! O sondă va ajunge mai aproape de Soare decât orice alt obiect construit de om
NASA, pregătită să scrie istorie în Ajun de Crăciun! O sondă va ajunge mai aproape de Soare decât orice alt obiect ...